V ZD Všestary se zavlažuje úsporně pomocí kapkové závlahy

Efektivní a účinná metoda zalévání šetří peníze za vodu a je velmi prospěšná pro rostliny. Zemědělcům ušetří až 2/3 klasické zálivky. Moderní systém kapkové závlahy využívá Zemědělské družstvo Všestary již několik let.

Kapkový závlahový systém byl vyvinut v Izraeli, kde v současnosti patří zemědělství v oboru hospodaření s vodou ke světové špičce. V Izraeli je tamější zemědělství vzhledem ke klimatickým podmínkám závislé na využití závlah. První experimenty proběhly v roce 1959 a později se tato účinná metoda zavlažování dostala do Austrálie a severní Ameriky. Dnes se efektivita kapkových závlah v Izraeli pohybuje na hranici 95 %.

-princip metody kapkové závlahy spočívá v úsporném dávkování vody ke kořenům rostlin

V České rebublice je kapková závlaha nejvíce využívána při pěstování ovoce a zeleniny. Systém kapkové závlahy přináší značnou úsporu vody díky dodávkám cíleného množství vody prostřednictvím kapkovačů přímo k rostlinám.

Každý vodní zdroj v sobě skrývá nějaké nečistoty, proto je vhodné doplnit závlahový systém o filtr nečistot a eliminovat možnost ucpání hadice či kapkovačů. Rozvody kapkové hadice se připojí k čerpadlu. Na běžný vodovodní řád je nutné napojit zavlažovací systém na reduktor tlaku, který sníží tlak a zamezí tryskání vody z jednotlivých kapkovačů. Voda je tlakem tlačena do kapkovačů a ty zajišťují pravidelné množtví vody po celé délce hadice. V pravidelném intervalu je rostlina zavlažována kapkami vody a nedochází k uvadnutí, voda není stříkána na listy a nedochází ani ke vzniku plísní.

Půda je zavlažována lehce a rovnoměrně, díky čemuž lze zabránit odpařování, vsakování nebo odtékání příliš velkého množsví vody. Přínosem kapkové závlahy je finanční a časová úspora, oproti běžnému zalévání lze ušetřit až 75 % vody.

- kapková závlaha u pěstované cibule ze Všestar

Wikipedie - Kapková závlaha