Zemědělství s duší, tradicí a srdcem

Ředitelka a předsedkyně představenstva Ing. Monika Nebeská vede respektovanou, ekonomicky a odborně silnou a sebevědomou společnost, schopnou obstát jak v české, tak i v zahraniční konkurenci. Podnik s vlastní obchodní značkou, potenciálem a ambicí dále se rozvíjet a expandovat. Je členkou výkonných orgánů řady profesních organizací zemědělského odvětví a její jméno je nejvíce spojováno s výjimečným úspěchem – Všestarskou cibulí.

Zeptali jsme se na zajímavosti z její práce...

Ing. Monika Nebeská

Čím je Vaše zemědělská skupina Všestary Group jiná než ostatní zemědělské společnosti?

Jsme to tradiční zemědělství s netradičními přístupy. Také jsme snad už jediným aktivním zemědělcem v tomto regionu, který si udržel chov skotu a tím i trvalý přísun hnoje - vyváženého organického hnojiva nezbytného pro výživu, zdraví a dlouhodobou úrodnost zemědělských půd! Mimoto pěstujeme nové plodiny jako je např. sója, která obohacuje půdu o dusík a uvolňuje málo přístupný fosfor a draslík. A tato přímo ozdravná síla udržuje pozemky ve skvělé kondici i pro další generace. Naše snaha o nastolení rovnováhy je u nás na prvním místě.

A na maximum využíváme precizní zemědělství. Věříme, že další rozvoj výpočetní techniky a vývoj globálních a navigačních systémů nás bude i nadále inspirovat.

Ve znaku byste mohla mít cibuli, která Všestary Group proslavila. V čem je tak výjimečná?

Jsem na ni pyšná, v roce 2008 Evropská komise oficiálně uznala její pozitivní vlastnosti a zařadila ji do seznamu chráněných zeměpisných označení původu. Žádnou jinou cibuli či obdobnou komoditu na něm nenajdete. Na trhu je naše cibule bezkonkurenční a unikátní především vyrovnaností nutričních parametrů, nízkým obsahem škodlivých látek a vysokou hodnotou železa či vitamínu B3. V České republice a dovolím si říci, že vlastně i v Evropě, patříme mezi největší pěstitele. Pro milovníky cibule připomenu, že na jejich stůl se od nás dostává žlutá, červená, růžová i bílá, zkoušíme pěstovat i šalotku a česnek.

„Nové myšlenky nám umožňují dělat nové věci a to je krásné,“  Monika Nebeská

Jste také významným prodejcem zemědělské a zahradní techniky. Zažívá teď obchod dobré časy?

Obchodujeme pod značkou VITALTECH Rozběřice a sortiment máme poměrně rozsáhlý. Ti, kteří pracují v oboru jistě znají naše sadařské traktory Kubota, kloubové a teleskopické nakladače Giant a závěsovou techniku Strong a zastýlače a řezačky slámy Teagle. Pro zákazníky jsme čím dál zajímavější rovněž tím, že poskytujeme servis.

Podařilo se Vám vybudovat prosperující podnik. Co bylo klíčem k úspěchu?

Základ - ostatně jako všude - je v dobrém týmu. Každá firma je tak dobrá, jak má dobré zaměstnance. Já mám to štěstí, že jsem našla lidi se zkušenostmi, odborníky s velkým srdcem pro práci v zemědělství. Je to úžasný kolektiv mladých lidí, kteří se nebojí výzev a nových moderních metod. Úspěch je v detailech - počínaje přípravou kvalitního krmiva a konče základní péčí o zvířata.

Jste profesně úspěšná, oceňovaná manažerka. Není Vám všestarské družstvo těsné?

Celá skupina Všestary Group, tedy Zemědělské družstvo Všestary a všechny další společnosti s ním spojené, nestagnují, neustále se rozvíjejí, jsou živým organismem. To vše poskytuje inspiraci, prostor pro realizaci a je to zdroj další aktivity.

Představíte dlouhodobou vizi, kterou jako manažerka musíte mít? Kde budou Všestary v roce 2030?

Posláním skupiny Všestary Agriculture Group jsou neustálé inovace, zlepšování a neúnavné hledání dalších příležitostí. A určitě chceme zůstat spolehlivou a hrdou společností zajišťující pracovní místa nejen pro mikroregion. Společností, která chce mít svůj viditelný podíl na živém příběhu kulturního dědictví venkova a jeho krajiny. Protože to je stejně důležitý cíl zemědělství, jako kvalitní potraviny.

Inspirace: https://www.iprosperita.cz/images/pdf_mb/2016-08_insertion_1.pdf