Happy Lines: Okno ke zdraví krav

Jaký je nepopiratelný znak člověka ve skvělé kondici? Určitě si pamatujeme doby, kdy jste i vy měli hezky vyrýsované břicho, ale postupem času jste na cvičení a dodržování zdravé životosprávy rezignovali? A „pekáč buchet“ byl ten tam…

Podobně jsou na tom i krávy. S tím rozdílem, že přímý vliv na jejich kondici a zdraví máme především my, zootechnici, a na výmluvy a rezignace zde není místo.

Pro náš dobytek děláme maximum. Spolupracujeme s výživovým poradcem a veterinářem. Předepisujeme jim jak jedí, co jedí, kdy jedí, kdy mají volno a na čem spí. Jak ale můžeme zjistit, zda je vše v pořádku, aniž bychom viděli statistiky, jako je produkce mléka či reprodukční výkon?

I když jste na farmě třeba úplně poprvé, existuje jeden důkaz, který vám napoví, jak je stádo krmeno a jak je o něj pečováno. Okamžité „vysvědčení“ z posledních několika měsíců výživy a chovu, které můžete vidět mrknutím oka.

Řeč je o tzv. happy lines – šťastných liniích, šťastných čárách.

- happy lines

Happy lines jsou vodorovné záhyby přes žebra, nacházející se obvykle ve střední až spodní třetině hrudního koše. Je pravděpodobné, že jste je už někdy viděli a pomysleli jste si: „Hm, tlustá kráva.“

Nemusí tomu ale být úplně tak. Tyto „čáry“ mají být znakem zdravého zvířete na stravě s obsahem píce bohaté na vlákninu. Jedná se o ložiska těkavých mastných kyselin (VFA) s vysokým obsahem kyseliny octové a propionové, s malým množstvím kyseliny máselné a vznikají při fermentaci krmiva v bachoru přežvýkavců.

- "šťastné čáry"

Usazeniny těchto VFA jsou pak viditelné právě jako „šťastné čáry“. (zdroj Dr. Dettloff)

Někteří veterináři tyto linie označují jako „proteinové“, vyskytující se pouze u extrémně obézních krav, tvrdí, že čím více čar, tím lépe, že jsou ukazatelem ideálního poměru bílkovin a škrobu ve stravě, že je vidíte pouze u krav s ideální funkcí žláz nebo že jsou důkazem mléka výborné chuti.

Všichni se ale shodneme na tom, že happy lines nám poskytují pohled na to, co se děje v bachoru krávy – je však důležité poznamenat, že samotný vzhled těchto linií k určení zdraví zvířete nestačí a je třeba vzít v úvahu i další faktory, jako je chování zvířete, chuť k jídlu a celkový stav těla.

Zdroj: https://www.cowsignals.com/en/blog/happy_lines_a_window_to_cow_health