Hejtman v ZD Všestary navštívil kravín i zrekonstruovanou dojírnu

Hejtman Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán,Ph.D. navštívil Zemědělské družstvo Všestary a jeho provozy. Seznámil se s aktuálními problémy v oblasti zemědělství a debatoval se zaměstnanci firmy přímo na jejich pracovištích – v kancelářích i například v kravíně.

V rámci návštěvy Zemědělského družstva Všestary hejtman po úvodní debatě s managementem družstva o firmě a problémech v zemědělství zavítal do kamenného obchodu zemědělské a zahradní techniky střediska VitalTech. Součástí návštěvy byla prohlídka velké zemědělské techniky pro přípravu půdy a další techniky.

Zemědělské družstvo Všestary patří mezi pět největších producentů cibule v Evropě, proto nechyběla prohlídka střediska na třídění, balení a distribuci cibule v obci Všestary. Firma dále chová skot především pro výrobu mléka, z něhož se vyrábí i sýr Niva, proto další kroky hejtmana směřovaly do areálu na Chlumu, kde byl seznámen s provozem zrekonstruovaného kravína a s novou dojírnou. Navštívil také porodnu a odchovnu telat v Nedělištích.

"Velmi nás potěšilo, že pan hejtman se zajímal nejen o to, co vše naše družstvo dělá, ale také o různých tématech se zájmem diskutoval s jednotlivými zaměstnanci jak v kancelářích, tak třeba v kravíně. Naši pracovníci s ním mluvili nejen o živočišné a rostlinné výrobě," uvedla předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary Ing. Monika Nebeská.

- hejtmana Jiřího Štěpána zaujala celá škála produktů, které Zemědělské družstvo Všestary nabízí. Od cibule, přes cukrovou řepu až po oblast mlékárenství a prodej zemědělské a zahradní techniky

„Družstvo má velkou odpovědnost vůči půdě. Neorientuje se pouze na rostlinnou produkci, ale i na produkci živočišnou, díky níž napomáhá i obnově živin v půdě.“

Zemědělské družstvo Všestary vnímá mimo jiné jako významného zaměstnavatele v kraji a společnost, která se stará o nemalou část krajiny. „Pokud nebudeme obdělávat krajinu, nebude zajímavá ani pro turisty. A upřímně řečeno: ani my bychom se v ní necítili hezky. Na krajině se musí pracovat, je potřeba ji obdělávat. Potřebujeme ji pro svou duševní hygienu i volný čas,“ konstatoval Jiří Štěpán.